T192

met veel plezier

Duitse degelijkheid met Spaans venuft


Door filmprojector vriend Kees Veldpaus ben ik getipt een Bauer T192 aan te schaffen om ook Regular 8 materiaal te kunnen digitaliseren. Helaas was het laten opsturen van de projector vanuit zuid-Duitsland geen goed idee…. er was behoorlijk wat transportschade, maar ik kon het gelukkig nog redelijk herstellen. Om mijn Bauer T502 telecine lens te kunnen gebruiken in de T192 heb ik er een klein stuk uit moeten zagen.


Het eindresultaat was redelijk maar moest beter….. Ik ging me daarom oriënteren hoe ik deze projector zou kunnen ombouwen tot een filmscanner. Er zijn hierover veel YouTube video’s te vinden. Ik wil een voorbeeld geven, de ombouw van de Canadees Scot Schiller:


Toch koos ik ervoor eerst ervaring op te gaan doen met de T-Scann 8 film scanner. Het T192 project bleef daarom even liggen.

Toen het T-Scann 8 project in het eindstadium kwam besloot ik verder te gaan met het T192 project. Ik vond een erg interessante ombouw met een goed vergelijkbare projector, een Italiaanse variant van de Duitse Bauer:

Maar ik wilde eigenlijk graag de opgedane ervaring met de Raspberry HQ ook gebruiken in het T192 project. Toen ik lid werd van het Kinograph forum zag ik vele interessante artikelen. Een ervan trok echter de meeste aandacht. Een artikel van Manuel https://forums.kinograph.cc/t/my-telecine-machine/2054 met een Raspberry Pi HQ camera waarvoor hij zelf de Python capture software had geschreven. Algauw ontstond er een regelmatige communicatie met Manuel, door hem gesteund begon ik aan een lastige mechanische klus, welke Susanne mijn vriendin/verloofde zo treffend wist samen te vatten als “minder is meer”.

Van Manuel kreeg ik een boodschappenlijstje voor de lens- en aandrijving-onderdelen. Op E-bay KleinAnzeigen vond ik de gewenste Rodenstock Rodagon 50 mm f 1:2,8 Vergrotingslens. De rest via Ebay en AliExpress besteld en het materiaal was al snel binnen. Op de vraag aan Manuel of de bestaande riem gebruikt kon worden, kwam een duidelijk nee. Het ontwerp van Manuel gebruikt geen “frame trigger”. Meestal wordt hiervoor een schakelaarachtige oplossing gekozen waarmee gedetecteerd wanneer een filmframe in de positie staat om gefotografeerd te worden. Nee het systeem van Manuel is anders: “For the correct positioning of the frame to be digitized, it is essential that there is no slippage between the motor and the projector shaft. The axis must faithfully follow the movement of the motor. For this reason I recommend that you do the projector-motor coupling using gears. With the coupling I've used on my device, the movie advances exactly one frame with only half a turn of the motor.”.

Op de vraag of de “vlinder” (shutter) mocht blijven zitten, komt het antwoord dat hij niet nodig is en beter verwijderd kan worden. Geeft meer ruimte aan het frame om gefotografeerd te worden (de shutter komt anders 3 keer per frame voorbij, waardoor minder tijd beschikbaar is om het frame te fotograferen). Ook is het handig wat meer ruimte in de projector te hebben om onderdelen (zoals de lamp) te plaatsen.

Ik had al artikelen gelezen en video’s gezien waaruit duidelijk werd dat het verwijderen van de shutter geen eenvoudige klus zou worden. Maar ja, ik moest de as er toch uithebben om er een tandwiel op te plaatsen. Dus met voorzichtigheid slopen en veel foto’s maken…..

En dan het eerste mechanische “probleem”. Het gat van het messing tandwiel is 6mm en de as waar hij op moet is 7mm. Zelf heb ik geen grote kolomboormachine dus even rondvragen brengt me bij Kinograaf collega Rob van https://www.robsarchief.nl/

Al pratend (ook een hobby van hem) maakt Rob uiterst professioneel het gat in het tandwiel wat groter en maakt het pas op de dikte van de as.

Ik kan verder en probeer nu de NEMA 23 met tandwiel in de projector geplaatst te krijgen. Dat gaat hem niet worden, dan maar even de kleinere NEMA 17 motor proberen. Dat gaat beter, maar het is nog wel even passen en meten. Ik denk dat ik een oplossing heb gevonden. Maar moet nog even wachten op een onderdeel want de as van de NEMA 17 motor is 5mm en geen 6mm. Opvullen is wat lastiger dus maar even een ander onderdeel besteld. Tijdens het wachten kan ik mooi de website weer eens updaten.

Het bevestigingsasje voor de 5mm as is binnen en het opbouwen kan beginnen. Eerst de ophangbeugel voorzien van gaten/sleufgaten, dan de stappenmotor goed positioneren, het tandwiel op de hoofdas goed positioneren,  de onderdelen op het einde van de hoofdas terugplaatsen en even met de hand testen.

Het draait in een richting een beetje vreemd met een tik, maar kan zo de oorzaak niet vinden. Dan proberen of we de stappenmotor kunnen laten draaien, maar nog eerst een afgebroken draad herstellen.

Even het busje uit de connector trekken, de draad eraan solderen en dan weer voorzichtig terugsteken. Vervolgens gaan we met een stappenmotor controller + regelaar even kijken of de motor draait. De vreemde tik in één draairichting bevalt me niet. Gaan we later onderzoeken. Wordt vervolgd!

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.