FCPX


Video formaten

En dan ga ik proberen je duidelijk te maken wat ondermeer het verschil tussen SD en HD is maar ook wat betekent nu 720P en 1080i50?


SD staat voor Standard Definition. Het is het digitale video formaat wat ondermeer is gebruikt bij de (mini) DV camera’s. In Europa werd hiervoor de 576i aanduiding gebruikt (in de US werd 480i gebruikt).

576 zijn het aantal pixels verticaal, bij een aspect ratio van 4:3 (oude TV formaat) hebben we het dan over 720 pixels horizontaal, bij een aspect ratio van 16:9 (breedbeeld) worden 1024 pixels gebruikt.


De i staat voor interlaced. Dit betekend dat om en om een lijn video wordt geprojecteerd, dit in tegenstelling tot 720p, p staat voor progressive. Bij interlaced wordt het scherm in 2 fasen opgebouwd, onze ogen zien dit niet. Bij progressive wordt het scherm in een keer opgebouwd. Bij veel beweging in de opnamen is het beter om progressive te gebruiken.


HD staat voor high definition en dan heb je ook nog HD-ready.


HDready is het formaat met de aanduiding 720p50 of 720p60. 720 pixels verticaal en 1280 pixels horizontaal met een frame rate van 50 of 60 Hz.

Full HD wordt aangeduid met 1080p50 of 1080p60. En dan heb je nog het formaat tussen HD ready en Full HD namelijk het formaat 1080i25…… duizelt het al? En dan heb ik 4k en 8k nog niet eens genoemd.


Welke formaten zijn belangrijk om te onthouden:

720p dit gebruik je om video’s op YouTube te up-loaden.

1080i25 gebruik je als je in redelijke kwaliteit een niet al te groot video bestand wilt aanmaken.

1080p50 gebruik je als je een hogere kwaliteit video bestand wilt aanmaken.


Als je opnames met je camera maakt is het handig al te weten wat je ermee wilt gaan doen en pas je de instellingen aan voordat je gaat filmen.

Over het algemeen is hoe meer pixels hoe beter, je kunt in de montage altijd nog terug maar niet meer omhoog in aantal pixels zonder kwaliteitsverlies. Meer pixels betekent ook dat meer geheugen nodig is… dus voldoende grote geheugenkaartjes plaatsen.


FCPX


Bestands formaten en Codecs


Er zijn erg veel verschillende bestandsformaten ontwikkeld. Alleen de op dit moment belangrijkste zal ik aan bod laten komen. 

De naam van een computer bestand bestaat uit 2 delen, bijvoorbeeld FILM.AVI. Het deel voor de punt is de bestandsnaam en het deel na de punt wordt extensie genoemd. Ieder bestandsformaat heeft zijn eigen extensie. We beginnen met de extensies AVI en MOV.


De strijd tussen MicroSoft en Apple… ofterwijl AVI en MOV. Eigenlijk zijn beide bestandsformaten containers, een verpakking waarin digitaal, ongecomprimeerd videomateriaal is opgeslagen. 

Gelukkig zijn er converters die van het ene formaat het andere kunnen maken en er zijn video software spelers voor op de PC, MAC of Linux machine zoals VLC-player die bijna alle formaten aankan.





Een container is een soort verpakkingsmateriaal waarin alle bestanden zitten die je nodig hebt voor video: audiobestanden, videobestanden, ondertiteling en hoofdstukinformatie.


Ruw en ongecompirmeerd video materiaal, verpakt in AVI of MOV containers nemen erg veel ruimte in beslag. Een AVI/MOV van een uur is vaak meer dan 10GByte groot! 

Door slimme compressie technieken toe te passen kun je de bestanden veel kleiner maken zonder veel kwaliteit te verliezen. Je gaat het video materiaal bij het aanmaken COmprimeren en bij het afspelen DEComprimeren. De gebruikte “code sleutel” wordt CODEC genoemd.

De meest voorkomende container met gecomprimeerd materiaal is de MP4 container. Tegenwoordig wordt hierbij vaak de H264 codec voor compressie gebruikt.




Proxy media

Proxy is bedoeld om in lage resolutie te kunnen monteren. Het aangemaakte bestand is gecomprimeerd en kleiner dan het origineel. Overschakelen op Proxy doe je als het monteren in origineel of optimized formaat langzaam en stroperig wordt. Je monteert met Proxy in een lage resolutie. Zodra je montage gereed is schakel je weer over op optimized/original en kun je gaan exporteren.


Optimized media 

Kies je deze optie dan wordt het materiaal omgezet met de ProRes codec en is het mogelijk om in hoge resolutie vloeiender te blijven monteren. Nadeel is wel dat er ProRes bestanden worden aangemaakt die vrij groot zijn.


Aanmaken Proxy/Optimized media:

Dit kan op meerdere wijzen. Bijvoorbeeld door in de mediabrowser het bestand te

selecteren en rechtermuisklik te doen. 











Klik vervolgens op Transcode Media:


En kies welke media aangemaakt moet worden:





Heb je Proxy media aangemaakt om sneller te kunnen monteren, dan zul je ook 

voor de weergave nog moeten overschakelen op Proxy:









Heb je niet al het media materiaal omgezet zullen er rode schermen verschijnen

Met hierin een geel waarschuwingsteken en de melding dat de de Proxy

Media ontbreekt:























































































Hans Meulenbroek

info@moevi.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.