FCPX Video bewerken


Magnetische Tijdlijn


Begin met het project (zie het gedeelte FCPX interface voor details)

1) Start FCPX

2) Maak/open bibliotheek

3) Gebruik standaard event naam

4) Importeer media in de event map

5) Maak/open project

6) Begin op de tijdlijn met het plaatsen van een stukje zwarte video

‍    Edit > Insert Generator > Gap

Dit is een handig hulpmiddel voor als we later een stukje muziek willen laten verankeren en voorijlen

7) Versleep een videobestand vanuit de event browser naar de project tijdlijn achter de zwarte video

















Een handige manier om te zoeken in de browser is door Smart Collections te gebruiken. Dan kun je bijvoorbeeld zoeken op projecten.

Hier heb ik een project aangemaakt en met behulp van de inspector kun je de eigenschappen van het project zien. Deze kun je tijdens de montage nog weer aanpassen mocht dat nodig zijn.












Als je het zwarte stukje video wilt plaatsen krijg je bovengenoemde melding. Dit kun je gelijk maken aan de instellingen van je video project:












Daarna gaan we een aantal foto’s in de tijdlijn plaatsen. Zoals eerder gemeld is de tijdlijn het belangrijkste gebied voor de montage. Het bestaat uit een magnetische tijdlijn (zwarte lege balk) die je kunt vullen met mediafragmenten en daarboven/onder kunnen weer andere fragmenten geplaatst worden.


Als we het zwarte stukje video aanklikken dan wordt het geel. Gaan we met de cursor over het gele blokje naar de rechter zijkant dan verschijnt er een film symbool met 2 pijlen. Als je dan de linker muistoets ingedrukt houdt kun je handmatig het blokje korter of langer laten duren. Kijk ook eens naar de 2 tijden rechts naast de projectnaam. De linker geeft de tijdsduur van het geselecteerde deel weer. De rechter geeft de tijdsduur van de gehele video weer.

Als je op het blokje staat en je klikt de rechter muistoets dan kun je met Change Duration de tijdsduur van de geselecteerde clip aanpassen.


















Nu gaan we 2 foto’s naast de zwarte video plaatsen:




















Dit is al een korte video, bestaande uit 3 fragmenten (clips). Je kunt de volgorde eenvoudig aanpassen door een clip te selecteren en te verplaatsen. Je ziet dan gelijk hoe de magnetische tijdlijn werkt.

Nu gaan we muziek toevoegen. Dit mag boven of onder. Het is belangrijk e weten dat de zichtbaarheid/prioriteit voor video van boven naar beneden gaat.

Voor audio gelden andere regels en maakt de volgorde (van boven naar beneden) niet uit. De audio sporen worden gemengd.

Je ziet dan ook vaak dat titels en logo’s boven de magnetische tijdlijn worden geplaatst. Muziek kan eronder dan is het overzichtelijk.

In het voorbeeld zet ik er een video clip onder die ik van YouTube heb gehaald. Hiervan wil ik alleen het audio gedeelte gebruiken.

Ik versleep het naar de tijdlijn. Selecteer het, rechter muisklik: Detach Audio.

Het audio spoor is nu losgekoppeld van de video en ik kan de video verwijderen en verder gaan met alleen audio.



















Sleep de witte naald naar links en druk op de spatiebalk, de video wordt afgespeeld.


















Hans Meulenbroek

info@moevi.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.