FCPX

Audio bewerkingBelangrijke basisinstellingen voor audio


1) Zorg ervoor dat het audio deel van de clip in de tijdlijn goed zichtbaar is. Zoek in de balk boven de tijdlijn dit icoon op:


2) Kies een van de linker instellingen, zodat het audio deel voldoende hoog wordt.
Als je het volume wilt instellen/controleren is het verstandig dat je dit ook op je scherm kunt aflezen. Natuurlijk geven de verkleuringen in de audiovorm aan of het luid (gele kleur) of te luid (rode kleur is). Enkele pieken in de audio golfvormen op de tijdlijn zijn niet erg.

Een goed controle middel voor het nivo van je audio zijn de Audio Meters. Deze kun je zichtbaar maken met:  

3) Als t goed is verschijnt dan het volgende rechts naast de tijdlijn:FCPX

Audio synchronisatie

De microfoon van een videocamera heeft vaak een minder goede audio kwaliteit. Ook staat de camera vaak wat verder weg van het te filmen object. Daarom worden meestal ook externe microfoons of audiorecorder met ingebouwde microfoons gebruikt. Een voorbeeld daarvan je iPhone met de Dictafoon app, deze kun je vlakbij het te filmen object buiten beeld plaatsen.


Nadat de opnames zijn gemaakt importeer je het video- en audio-materiaal in FCPX. Daarna moet het materiaal nog met elkaar  gesynchroniseerd worden.


Handmatig kun je dit doen door het videomateriaal in de tijdlijn te zetten en het audiomateriaal eronder te plaatsen en het zodanig te verschuiven totdat het synchroon is. Handig hierbij is als je tijdens de opnames een geluid (bijvoorbeeld in je handen klappen) hebt opgenomen. Hierop kun je dan handmatig synchroniseren.


Met FCPX kun je ook automatisch synchroniseren. Dit doe je door in de browser, zowel de videoclip als de audioclip te selecteren door de cmd-toets in te drukken. Dan selecteer je met een “rechtermuisklik” de optie “Synchronize Clips”.Geef  een naam aan de gesynchroniseerde clip  en kies de map (event) waar de nieuwe clip geplaatst moet worden. Kies de optie “Use audio for synchronization” en laat de selectie van “Disable audio componenten on AV clip” achterwege want misschien kunnen we achteraf het geluid van de camera nog mixen met de geluidsopname. 


Na het drukken op “OK” gaat FCPX de video- en de audio-clip synchroniseren en het resultaat is een nieuwe gesynchroniseerde clip.


Hans Meulenbroek

info@moevi.nl