Pathé Baby

Avec plaisir

Franse projector van 1924


Door mede kinografen Cees, Paul en Rob word ik op het spoor gebracht van het 9,5 mm film formaat. Ik besluit eerst een eenvoudige projector aan te schaffen en enkele filmpjes zodat ik er een beter gevoel bij kan krijgen.

Via de Kleinanzeigen site weet ik een handbediende projector uit 1924 te bemachtigen. 
Er moet nog wat onderzoek worden gedaan hoe het allemaal werkt. Maar het is werkelijk een prachtig exemplaar en lijkt compleet, de op-pik spoel draait nog niet, op de plaats waar een ronde riem hoort te zitten heeft een groen elastiek gezeten… 

Op marktplaats koop ik een 2-tal Pathé Baby film rolletjes. Binnenkort ga ik ze proberen met de projector af te spelen. Als het werkt ga ik onderzoeken of ik er een filmscanner van kan maken.Een tweede Pathé Baby komt op mijn pad, hij is iets nieuwer, heeft een 2-tandige klauw voor filmtransport maar loopt helaas (nog) niet goed. Mijn partner Susanne wil graag met deze projector aan de slag om er een lamp van te maken. De projector wordt in oorspronkelijke toestand gelaten en er wordt een lamp aan toegevoegd. Dit is het resultaat:


Dan komt er een vraag voorbij of het mogelijk is 9,5mm snel te scannen om te kunnen beslissen wat gedigitaliseerd kan worden. Na wat speurwerk heb ik hiervoor wat apparatuur weten te bemachtigen en bekijk de 9,5mm filmpjes nu met een 16mm set, rewinders en viewer: