Audio bestanden (kwaliteit en formaten)
Vroeger (voor mij jaren 70) luisterden we naar analoge muziek, bijvoorbeeld een LP afgespeeld op een platenspeler of naar een FM station op de radio. Als de kwaliteit hoog genoeg was werd er een HiFi label aangehangen. HiFi is de afkorting voor High Fidelity, dat zoveel betekent als geluid met een hoge werkelijkheidsweergave.
Eind jaren 70 werd de Compact Disc geïntroduceerd als opvolger van de analoge langspeelplaat, hierop werd de muziek in een hoge kwaliteit digitaal (44,1 kHz, 16 bits, 2 kanaal) opgeslagen.
In de jaren 90 kwamen er compacte muziekspelers op de markt. In het begin met CD’s waarop ook meerdere nummers in mp3-formaat konden worden opgeslagen. Later werd de CD vervangen door een geheugen en werden de spelers echt compact. De muziek werd meestal in mp3 formaat opgeslagen. Mp3 is een “gecomprimeerde” versie van de CD kwaliteit.
Analoog versus digitaal
Analoge signalen, zijn traploos, kunnen elke waarde aannemen en zijn meer natuurlijk. Digitale signalen worden vaak afgeleid van analoge signalen, ze zijn minder natuurlijk en hebben minder waarden. De digitale signalen worden in groepen van “nullen” en “enen” opgeslagen. Een bit is het kleinste element, dat een waarde van “0” of “1” heeft. Een groep van 8 bits wordt een Byte genoemd.
Bij het omzetten van een analoog signaal wordt “sampling” gebruikt. In korte tijdsintervallen wordt het analoge signaal gemeten en wordt de waarde in een digitale vorm opgeslagen. De sample frequentie wordt uit gedrukt in Hz.
Een CD is opgenomen met een sample rate van 44,1 kHz, er is een rechts en een links kanaal opgenomen en per kanaal worden de digitale signalen opgeslagen in 16 bits grote waarden.
Onze oren kunnen alleen analoge signalen verwerken. Dus moeten de digitale signalen uiteindelijk weer omgezet worden naar analoge signalen. Hiervoor wordt een DAC (Digital to Analoge Converter) toegepast. Deze kan in de CD speler zitten, in de versterker of zelfs in de (actieve) luidspreker.
Audio (bestands)formaten
Er zijn erg veel verschillende bestandsformaten ontwikkeld. Alleen de op dit moment belangrijkste zal ik aan bod laten komen.
De naam van een computerbestand bestaat uit 2 delen, bijvoorbeeld AUDIO.MP3. Het deel voor de punt is de bestandsnaam en het deel na de punt wordt extensie genoemd. Ieder bestandsformaat heeft zijn eigen extensie.
Door slimme compressie technieken toe te passen kun je de bestanden veel kleiner maken zonder veel kwaliteit te verliezen. Je gaat het audio materiaal bij het aanmaken COmprimeren en bij het afspelen DEComprimeren. De gebruikte “code sleutel” wordt CODEC genoemd.
Er zijn compressie technieken met lossy en zelfs lossless compressie. Lossy compressie gebruikt kleinere bestanden en heeft een minder hoge kwaliteit. Lossless gebruikt grotere bestanden en heeft een hogere kwaliteit.
Het meest bekende gecomprimeerde (lossy) audio formaat is de MP3. Het meest bekende niet gecomprimeerde audio formaat is WAV. Andere audio formaten zijn ondermeer flac, aac, aiff en wma.
MP3 (MPeg audio layer III)
Dit is het meest gebruikte formaat, vooral op compacte muziekspelers, mobiele telefoons toegepast. De kwaliteit is “redelijk” te noemen en wordt ondermeer door Spotify gebruikt.
WMA (Windows Media Audio)
Dit is de MP-3 variant ontwikkeld door Microsoft.
AAC (Advanced Audio enCoding)
Dit is de MP-3 variant ontwikkeld door Apple. Deze wordt ondermeer in iTunes gebruikt. De bestanden zijn iets compacter dan MP3 en de audio kwaliteit vergelijkbaar.
WAV (WAVeform audio file format)
Dit is een audio formaat zonder compressie. WAV is ontwikkeld door IBM en Microsoft. CD’s worden in dit formaat opgeslagen. Bestanden zijn groot, 1 minuut CD-muziek op CD kwaliteit (16 bit, 44,1 kHz) zal ongeveer 10 MB groot zijn.
AIFF (Audio Interface File Format)
Dit is de WAV-variant ontwikkeld door Apple.
FLAC (Free Losless Audio Codec)
Dit is een populair audio formaat dat gebruikt wordt voor het “rippen” van audio CD’s. Het is een Open Source audio formaat met compressie maar met behoud van de audio kwaliteit. Het heeft goede mogelijkheden om Meta-data (artiest, album, track, ed) op te slaan.
Verderop zal ik toelichten hoe je met het Open Source programma XLD je audio CD’s in het FLAC formaat kunt rippen, zodat je deze met de originele kwaliteit kunt afspelen.
MQA (Master Quality Authenticated)
Dit is een formaat dat gebruikt wordt om muziek kwaliteit beter dan CD te streamen.
Het inlezen van CD’s (rippen)
Met behulp van het open source programma XLD is het eenvoudig om op een MAC CD’s in het FLAC formaat te kopieeren naar een schijf. Onder “Interessante linkjes” vind je meer over het programma. Met behulp van de installatie info van disography.fm en de tutorial van Mustard Chan heb ik de volgende installatie stappen gezet:
Voor het rippen doorloop je de volgende stappen:
File > Open Audio CD > refresh en open de getoonde Audio CD
Vervolgens wordt de Pregap gedetecteerd en wordt de inhoud van de CD getoond.
Get Metadata en selecteer een versie van de CD
Extract
Kopieer de inhoud van de MAC folder naar een USB en sluit deze op de speler aan.
Om op mijn Bluesound node 2i speler de albums goed weer te laten geven moest ik het nog volgende doen:
- zoek op de Album art finder naar de CD hoes, kopieer de foto naar de CD folder/directory als “folder.jpg”
- kies na aansluiten van USB-drive op de BlueSound app onder Instellingen > Laad albumhoezen opnieuw
Opmerking installatie:
Als het programma na installatie de volgende melding geeft:
Dan in het setting/instellingen scherm zoeken naar:
En “Open Anyway” kiezen.
Interessante linkjes
info X Lossless Decoder
XLD download link
installatie info XLD
youtube: XLD Ripper Tutorial Mac OS
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.
Ik snap het