Pathescope 200B

With pleasure

Engelse projector uit 1933


De Pathé Baby is te mooi om om te bouwen tot scanner. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief die ik op dezelfde wijze als de T192 zou kunnen ombouwen tot 9,5mm scanner. Na wat speuren op Ebay Kleinanzeigen vind ik er een, hij is niet meer compleet, helaas wordt hij tijdens het transport ook nog beschadigd:

De projector wordt gedreven door een 110VAC motor, de riemen ontbreken helaas, maar het mechanisme voor filmtransport lijkt nog te werken. Er is een centrale as waar ik een stappenmotor op kan bevestigen. Maar eerst gaan we de projector verder uitkleden en ontdoen van lamp, motor, vlinder en lens. We gaan proberen eenzelfde motorbesturing, lamp en camera erop te bouwen als bij de T192/DS8 scanner.  

Inmiddels groeit mijn verzameling 9,5mm film gestaag en krijgt het bouwen van de 

9,5 mm film scanner meer (priori)tijd.

Wordt vervolgd.

Eerst wordt de asbesthoudende lamp verwijderd, tevens wordt de motor verwijderd omdat ik de projector ga aandrijven met een stappenmotor:
Dan worden de draaiende onderdelen gesmeerd en ga ik het mechanisme via een riem door een toerengeregelde stappenmotor draaien.

Het ziet er goed uit, de volgende stap is de tandwielen set die ik ook bij de T192 heb gebruikt monteren. Het monteren van de stappenmotor is weer een hele puzzel, maar ik kan het uiteindelijk redelijk eenvoudig aan de vlinder behuizing vastmaken. Dan nadenken hoe ik de filmspoelen ga aandrijven. Een riem had ik nog voor de ander wordt een postbode elastiek ingezet. Daarna de tijdelijke verlichting inbouwen en als die het ook doet tijd voor een scantest. Ik gebruik hiervoor de T192 tijdelijk als (electronica) donor. Het hele proces is te volgen in deze video:

Dan wordt het tijd dat de 200B zijn eigen set met electronica krijgt, een Rpi minicomputer met HQ camera en een stappenmotor met bijbehorende besturingen. Het is een kopie van datgene dat ik al eerder voor de T192 scanner heb gebruikt.

Verder ben ik niet tevreden over de mechanische stabiliteit van de lensbevestiging en van de stappenmotor opstelling.

Met behulp van een ty-rap en een halve plug wordt de zoomlens stabiel gemaakt. Voor de stappenmotor maak ik gebruik van een oude broodplank, een stuk afvalhout en verder wat metalen hoekijzertjes.

Ook de lamp wil ik anders, wil graag dezelfde soort gebruiken als bij de T192 scanner, gecombineerd met een stuk plexiglas dat als diffuser dient. Natuurlijk hiervan weer een video gemaakt:


Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.

Ik snap het